Iconen

De Harbour Bridge overspant de baai van Sydney. Het is een icoon, in meer opzichten. Het was het eerste object dat immigranten zagen van Australië, een icoon van het nieuwe thuis zoals het Vrijheidsbeeld het icoon was van de nieuwe wereld voor de immigranten die aankwamen in New York. The Bridge, zoals Sydneys de brugnaam afkorten (er zijn meer bruggen maar die zijn niet The Bridge) is ook een icoon van de hoogtijdagen van het industriële tijdperk, de tijd dat alles mogelijk werd met staal en klinknagels: gigantische schepen zoals de Titanic, de wolkenkrabbers van Chicago en New York, torens – de Eiffeltoren – en bruggen, bouwwerken die eerder voor onmogelijk werden gehouden. De Harbour Bridge van Sydney, de Golden Gate Bridge van San Francisco en de Hef in Rotterdam: bruggen die iconen zijn van dat geweldige tijdperk vol mogelijkheden. De Harbour Bridge is een boogbrug, de Golden Gate een hangbrug en de Hef – het woord zegt het al – een hefbrug. Is de Harbour Bridge ook een mooie brug? Wat is mooi? ‘Mooi’ is niet noodzakelijk een kenmerk van een icoon. Een icoon is een symbool van iets; dat heeft niks met ‘mooi’ te maken. Voor de Sydneys is de brug het symbool van hun stad, voor de immigranten het symbool van het nieuwe thuis, voor anderen, ingenieurs bijvoorbeeld, het symbool van dat geweldige tijdperk van staal en klinknagels. De Golden Gate Bridge is elegante ingenieurskunst. De Harbour Bridge is niet elegant, het is een beetje bonkige brug, vooral door de vier pylonen, twee aan elke zijde, uit ruwe steen die de voetsteunen voor de boog zijn. Bonkig als de Australische landsaard en in dat opzicht misschien ook een icoon van die landsaard.

Je kunt over de brug lopen van de ene naar de andere oever. Langs de rijbaan is een voet- en fietspad. Vanaf de brug heb je een geweldig uitzicht over de baai en op het Opera House dat op een uit-stekende punt in de baai ligt. Het ligt daar wit te blinken in de zon, ingebed in het blauwe water van de baai en in de blauwe lucht. Het Opera House is het andere icoon van de stad. Is de Harbour Bridge een icoon van het verleden, van het nieuwe thuis en van durf, Sydney Opera House is het symbool van het heden, van succes, van de plaats in de rij van wereldsteden en ook van de onbegrensde mogelijkheden van de techniek van het bouwen in voorgespannen beton. De dakstructuren doen denken aan de zeilen van een schip die opbollen in de wind. Lichter, lichtvoetiger, kan een constructie toch niet zijn? Dat kan met voorgespannen beton. Anderen zien in de dakstructuren schelpen en de Sydneys schijnen er neukende schildpadden in te zien. Voor mij zijn het opbollende zeilen. In dat beeld is het Opera House niet alleen een icoon van het heden maar ook een verwijzing naar het verleden, naar de zeilschepen waarmee de migranten kwamen.

image

Het Opera House in de baai van Sydney

Het voetpad is van de rijbaan en van de brugrand gescheiden door hoge hekwerken van stevig gaas. Het oogt grimmig. De hekwerken zijn er om zelfmoordenaars tegen te houden; om te voorkomen dat ze van de brug springen of op de rijbaan.

image

Hoge hekwerken langs het voetpad

Aan dat hekwerk hangen slotjes, hangslotjes met namen erop en een hartje als teken van de liefde. “Hannah ♡s Jason 2015”. Dat hekwerk heeft dus twéé functies: hindernis voor de zelfdoding én vasthaakpunt voor de liefde. Da’s mooi. Er hangen veel slotjes aan het hekwerk. Op de plek met een van de mooiste uitzichten van de wereld – de baai en het Opera House – zeiden twee mensen tegen elkaar “Ik hou van je en dat zal altijd zo blijven” en dat onverbrekelijke slotje is daarvan de stille getuige. Als het moeilijk wordt in de relatie kunnen ze tegen elkaar zeggen “Het slotje … weet je wel … op de brug …” en later, als ze oud zijn geworden, gaan ze misschien terug naar die plek op de brug en dan hangt daar dat slotje nog. Ik zou willen dat ik er een slotje op kon hangen en kon zeggen “Ik zal eeuwig van je houden.”

image

Getuige van de liefde tussen Hannah en Jason

 

Dit bericht werd geplaatst in 2013-2016: naar Australië en terug, Australië en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s