Goed doen

Ik heb het jeugdelftal gesponsord voor de aanschaf van een nieuwe voetbal. Ik heb de Vereniging van Tuiniers duizend frank betaald voor een rondleiding. “Vorig jaar hebben we de put kunnen vernieuwen en nu hebben we meer water voor de planten.” Ik heb postkaarten gekocht van de Vereniging voor Hulp aan Aidspatiënten. “Staat in uw reisgids dat een paar procent van de bevolking is besmet? In deze wijk is twintig procent besmet!” Ik steunde de opvang van straatkinderen, het project voor de hulp aan mishandelde vrouwen, de Vereniging van Lokale Artisans. Het is niet genoeg, het is een druppel op een gloeiende plaat. Tien procent van mijn dagbudget van vijftig euro is gereserveerd voor het goede doel. Ik ben gewend te werken met een broekzak vol muntjes; hier een kwartje, daar een duppie. Dat is in Mali betekenisloos.

Gelukkig zijn er in Mali vluchtheuvels, plekken waar even niet aan je geweten wordt geknaagd. Hotel Y’a pas de probleme is er zo een in Mopti, met het restaurant op het dak zodat je een biertje kunt drinken en een steak kunt eten zonder aangestaard te worden door hen die nooit een biertje drinken of een steak eten. Maar buiten de deur begint gewoon het rauwe leven. Aan het einde van de straat, op de hoek met de rivierboulevard, heeft de Vereniging voor Hulp aan Vrouwen met een Fistel een souvenirkiosk. Een fistel is een verbinding tussen urinebuis en darm en is het gevolg van een moeilijke bevalling. Een fistel is een bezoeking: je poept pies en je piest poep. Mannen vinden dat niet prettig want zo’n vrouw stinkt en daarom worden die vrouwen vaak verlaten. Een fistel kan chirurgisch worden verholpen en daarvoor is geld nodig en dat is het doel van de souvenirkiosk. Hoe erg ook, ik beschouw een fistel toch als een vrouwenkwestie en reken op vrouwensolidariteit. Via een zijstraatje kan ik langs de fisteldames komen zonder in gewetensnood te raken. Niet te omzeilen is de Vereniging van Gehandicapten want die hebben een kiosk schuin tegenover het hotel. De eerste keer dat ik er voorbij kom word ik aangeklampt door een doofstomme. Piece of cake: die krijgt van mij een bemoedigende glimlach en een schouderklopje. Maar de tweede keer zit er een polioslachtoffer met een zonnig gemoed. Over de grond schuivend toont hij mij de maskers, de halssieraden, de armbanden; het doorsnee toeristenspul. Aan hem kan ik niet voorbij. Ik ben voor de bijl gegaan en heb een armband gekocht voor vijfduizend frank. Het gaat het polioslachtoffer overigens goed want hij heeft een brommer met drie wielen.

Moussa’s zus drijft een kiosk aan de rivierboulevard. Die kiosk heeft een bankje en vanaf dat bankje kan ik over de rivier kijken naar de af- en aanvarende pirogues en pinasses. “Madame, wat een prachtig uitzicht! Mali is een mooi land.” Zij: “Maar ook erg arm, vindt u niet?” Moussa nodigt me uit ’s avonds een kopje thee te komen drinken. Ik kom thee drinken. Madame is er niet en Moussa is alleen. We hebben een praatje. Hij zit in de tweede klas van het openbaar lyceum in Mopti en daar leert hij Frans, Engels en Duits en ook wiskunde. Moussa gaat graag naar school want met een diploma kun je wat bereiken. Hij heeft een nieuw schooluniform nodig en daarvoor heeft hij de stof al. Hij laat het me zien: fleurig katoen waarop is gedrukt ‘Lycée publique de Mopti’. De stof kost tweeduizend frank en dat vindt zijn zus te duur. De onuitgesproken vraag hangt als een zwaard boven mijn hoofd. Ik doe alsof mijn neus bloedt. Ik ben voor het moment uitgesteund en uitgeholpen, ik wil er een nachtje over slapen. Moussa legt de stof weer weg, met een nauw hoorbare zucht. Als ik de volgende ochtend Mopti over de boulevard verlaat is de kiosk nog gesloten.

Dit bericht werd geplaatst in 2009-2011: Afrika, West-Afrika en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s