Over de Ruta 3 Patagonië uit

Het waait hard als ik Rio Gallegos verlaat en het is zeurend koud. Ik draag een T-shirt, een sweater, mijn motorjack en daaroverheen het regenjack, binnen- en buitenhandschoenen, een dubbel paar sokken. De Ruta 3 is een lange rechte weg over de pampa. Links pampa, rechts pampa; vlak, boomloos en leeg. Over honderden kilometers hetzelfde landschap en toch verandert het voortdurend. Zandwegen lopen naar verre estancia’s als krassen in de vlakte. In de verte duikt een mesa op en verdwijnt ook weer. Een rivierdal zonder rivier. Van Rio Gallegos naar Puerto San Julian is driehonderdtachtig kilometer geel gras. Van daar naar Comodoro Rivadavia is vierhonderd kilometer grijs gras en grijze dorenstruiken: de woestijnsteppe, het droge hart van Patagonië. Gelukkig is de lucht blauw anders zou het vreselijk deprimerend zijn. Van Comodoro Rivadavia over Trelew naar Viedma is vierhonderd kilometer groen gras en groene struiken. Geel, grijs, groen: de samenvatting van twaalfhonderd kilometer. In de late namiddag moet ik nog tweehonderd kilometer naar Trelew. De zon staat laag, de steppe gloeit, het dorre gras in de bermen blikkert geel en het onkruid langs de weg licht felgroen op. Mijn schaduw reist mee op de hoge berm, omgeven door een aura als was het een figuur van Keith Haring. Als de zon achter de kim verdwijnt verhuist het licht van het land naar de hemel. In bleekblauw en violet drijven lichtend witte en roze wolken.

Mijn schaduw

Mijn schaduw reist mee op de hoge berm

De Ruta 3 is een lange rechte weg over de pampa en er is heel weinig verkeer. Tegemoetkomende vrachtauto’s geven lichtsignalen, als groet maar waarschijnlijk ook om te testen of ik nog wel bij de les ben. Ziendeblindheid is hier de zeis. Langs de weg staan kruisen – “Hier verongelukte Horacio Campo” – en soms een groepje waar God een heel gezin nam. Kruisen en kapelletjes voor Maria. Devotieplaatsen voor Antonio Gauchito Gil met rode vlaggen en linten en flessen, olieblikken en schoenen als offergaven in de struiken. Gauchito Gil is de beschermer van de reiziger op de Ruta 3; niet door de Kerk maar door het volk benoemd. De Kerk moet er niks van hebben – pater Tico deed heel afwerend – en dat begrijp ik: als het volk zelf heiligen gaat benoemen waar blijven we dan? Gedurende mijn hele reis door de leegte – er is veel leegte op aarde: hier en in Centraal Azië en in Siberië – word ik gade geslagen door de geesten van verkeersdoden, heiligen en sjamanen. Ik ben nooit alleen.

Monument voor Horacio Campo

Hier verongelukte Horacio Campo

Bij Viedma steek ik de Rio Negro over en ben ik Patagonië uit. Viedma is een stad van de grootte van Rio Gallegos en Rio Grande maar met een totaal ander uiterlijk. Rio Grande, Rio Gallegos wekken de indruk haastig te zijn neergezet, zonder de bedoeling te blijven. Huizen met golfplaten gevels in felle kleuren. Viedma: witgepleisterde huizen langs lanen met palmen en sinaasappelbomen en bougainville. Een witgepleisterde kerk met twee torens zoals ik Latijns-Amerikaanse kerken ken van plaatjes. Het zeventiende-eeuwse Spaanse kolonialisme vervangt het negentiende-eeuwse Angelsaksische kolonialisme. De paters Salesianen maken plaats voor de Jezuïeten en de pampa voor cultuurland. Een overgang kan niet scherper zijn. Van Viedma naar Buenos Aires is nog duizend kilometer. Duizend kilometer vlak cultuurland als de Noordoostpolder. Akkers met uitgebloeide zonnebloemen, maïsakkers, vette weilanden met daarin nog vettere koeien, boomgaarden en estancia’s die met de weg zijn verbonden door lange met bomen omzoomde oprijlanen. Een land met de sfeer van lang geleden vergaarde, bezadigde rijkdom want hier was Argentinië schathemeltje rijk.

Dit bericht werd geplaatst in 2004-2005: de wereld rond, Zuid-Amerika en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s