Iron Tigers

Iedere motorrijder die Vladivostok aandoet kan rekenen op de hulp van de Iron Tigers, de plaatselijke motorclub. Op het internet schrijven ze zelfverzekerd “Wij weten al van je komst nog voor je er bent” maar mij hebben ze over het hoofd gezien. Misschien heeft hun inlichtingendienst een steekje laten vallen, misschien ben ik te onopvallend of misschien verwachten ze helemaal niet dat iemand over de weg Vladivostok bereikt. Ik heb ze zelf gebeld en ze hebben zich niet laten kennen. Ze hebben me opgehaald en meegetroond naar hun honk. Het bier vloeit er rijkelijk en ik ontmoet andere langeafstandsmotorrijders: twee Zwitsers en twee Duitsers. Geen van hen heeft Vladivostok op de motor bereikt. Een van de Zwitsers kreeg problemen met de versnellingsbak, de ander reed in de buurt van Mogocha het voorwiel van zijn motor kapot op een grote kei. Hij is een week bezig geweest het transport per trein naar Vladivostok te regelen en wacht nu op een nieuw voorwiel dat uit Japan moet komen. Hij wacht al vier weken. De twee Duitsers zijn aan de tocht door de Zilov Gap begonnen maar teruggekeerd naar Chita toen het te moeilijk werd en hebben hun motor op de trein gezet. Alle vier hebben spannende verhalen over hoe verschrikkelijk de Gap was. Ik heb zulke verhalen niet want ik ben er door gekomen zonder kleerscheuren. Spannende verhalen heb je pas als het mis is gegaan. Mijn verhaal over in aanbouw zijnde bruggen en toplagen van grof grind met sporen van een halve meter diep weegt niet op tegen het tragische verhaal van de grote kei en mijn modder haalt het niet bij de modder waarin de Duitsers zijn terecht gekomen. Mijn geluk is ook het probleem voor de Iron Tigers: ze weten niet goed wat ze met me aan moeten. De Iron Tigers zijn volledig gefocust op helpen, opvangen, repareren, regelen. De versnellingsbak is voorlopig hersteld, de wachtende Zwitser wordt gehuisvest evenals de twee Duitsers waarvan het visum is verlopen door het oponthoud in de Gap. Ik heb zulke problemen niet. Of ik het leuk vind mee te gaan op een lang weekend toeren langs de kust? Ik heb er net tweeëndertigduizend kilometer op zitten en hoef nu even niet te toeren. De Iron Tigers hebben me de stad laten zien; jammer genoeg niet de atoomonderzeeërs want die liggen bij de ingang van de haven en daar kun je per motor niet komen.

De avonden breng ik door aan een baai met langs het water tentjes met eten en drinken. Sjaslik, garnalen, spinkrabben en een soort langoustines. Het gaat er grofstoffelijk aan toe. Sjaslik betekent vier stevige stukken vlees met saus en uien op een wegwerpbord met wegwerpbestek. De zeevruchten worden per kilo verkocht in plastic zakken en je krijgt wat servetten en nog een plastic zak voor de schalen. Bier koop je in blikjes of in plastic bekers van een halve liter. En dan maar kanen en drinken. Ik heb veel behoefte aan vet en eiwitten. Siberië is zwaar geweest; ik weeg nog krap zeventig kilo, met kleren aan. Iedere avond ben ik aan die baai, voor het eten en voor de gezelligheid. Het is er bomvol en de motorjongens van de Iron Tigers komen er ook. Er wordt geestdriftig gekaraoked – applaus, even ben je een ster voor je vrienden – en er is een openluchtdisco. Dankzij het bezoek van een Koreaanse vlooteenheid zijn er veel passagierende zeelui. Ze zien er piekfijn uit, de jantjes en de officieren, in onberispelijke uniformen met lakschoentjes aan de voeten en een naambordje op het revers. Zo onberispelijk, dat kunnen Russen niet: ongepoetste schoenen, het hemd uit de broek en de pet ver op het achterhoofd. Naarmate de avond vordert verbroederen Russen en Koreanen dankzij het bier als smeermiddel, karaoken tegen elkaar op en bij het sluiten van de markt slepen nuchter gebleven Koreanen hun laveloze landgenoten onder de arm mee.

Dit bericht werd geplaatst in 2004-2005: de wereld rond, Siberië, Mongolië en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s