Het Wilde Westen in Almaty

Ik heb het druk in Almaty: een visum voor Kirgizstan en de OVIR-registratie regelen (de voor buitenlanders verplichte registratie bij de politie), mijn dollarvoorraad aanvullen en de motor laten repareren. Van reizigers en inwoners krijg ik veel tips. Daardoor heb ik een goedkoop hotel – achttien dollar – gevonden aan de Furmanova in het zuiden van het centrum. De Citybank heeft een geldautomaat die dollars levert. Je moet niet de hoofdingang nemen maar de zijingang en dan de lift naar de tweede verdieping; daar staat die automaat. Weer iemand anders vertelt me waar het Kirgizisch consulaat verborgen is. Hij heeft er zelf een dag naar gezocht maar dankzij zijn aanwijzingen heb ik het binnen een half uur gevonden. Een visum kost veertig dollar als ik vier dagen kan wachten en tachtig dollar als ik het onmiddellijk wil hebben. Omdat ik mijn paspoort geen week wil missen – je weet maar nooit – betaal ik tachtig dollar. De consul zet twee stempels in mijn paspoort, schrijft er de visumgegevens in en zet zijn paraaf. Tachtig dollar voor één minuut werk. Hoewel ik me voor de OVIR-registratie nog net binnen de termijn van drie werkdagen aanmeld wil de politie vijftien dollar extra hebben, omdat het ‘urgent’ is. Nu heb ik voor vijfendertig dollar in totaal een registratiekaart in mijn paspoort en ben ik veilig voor de politie, althans voor zover het administratieve chicanes betreft.

Almaty is rijk, zeker in vergelijking met Tasjkent. Er rijden veel Audi’s, Mercedessen en BMW’s rond en ook grote fourwheeldrives van Japanse merken. Ik zie dure parfumerieën, kledingzaken met Armani, Boss en Versace, slijterijen met Franse wijnen, cognac en champagne. Mijn dagelijkse maaltijd kost het dubbele van wat ik in Tasjkent uitgaf. Ik drink koffie bij Thomi’s Patisserie, waar ze echte koffie hebben, voor bijna anderhalve dollar. Er is rijkdom maar ook veel armoede; bedelaars, invaliden en bejaarden. De bejaarden hebben hun pensioen verloren bij de ineenstorting van de Sovjet Unie. Ze verkopen hun hebben en houden en wie dat eenmaal heeft verkocht kan daarna nog alleen de hand ophouden bij de nieuwe succesvollen. Die bejaarden zijn de slachtoffers van de in het Westen zo bejubelde Gorbatsjov en Jeltsin. Ze kunnen hun bloed wel drinken.

Er hangt in de stad een wild west sfeertje. Bij de ingang van elke winkel, supermarkt, warenhuis of hotel zit een bewaker, soms meer. Zelfs mijn hotel, dat niet eens een ster heeft, heeft een veiligheidsman die de tijd doodt met het oplossen van kruiswoordpuzzels. Ik betaal de nachtwaker van een belendend bedrijf elke avond honderd Tenge om een oogje op mijn motor te houden. Ik hoor dat je ’s avonds beter niet op straat kunt zijn vanwege de kans op berovingen. Ik ben niet beroofd maar wel lastig gevallen. Door een straatpatrouille van de politie. Ze wilden weten wat er in mijn rugzakje zit, hoeveel geld ik bij me heb en ze wilden mijn paspoort zien. Afgezien van een blik in mijn rugzakje heb ik niet toegegeven; ik heb ze mijn geld en mijn paspoort niet laten zien. Ik ben midden op de stoep blijven staan, in het licht van de lantaarns, hoewel ze erop aandrongen vooral even plaats te nemen op een bankje in de duisternis onder de bomen. Uiteindelijk zijn ze afgedropen. Ik heb gedaan wat mij is aangeraden: geef niets af, zorg dat mensen je kunnen zien en ga nooit mee naar het bureau. Het is niet het enige incident. Ik ben ook aangehouden omdat ik zogenaamd te hard reed. Ik ben er van af gekomen zonder smeergeld te betalen door me dom te houden – “Toerist, no Roeski” – en ondertussen kwamen er veel gemakkelijker slachtoffers voorbij. Hier is de politie geen ‘beste vriend’.

 

Dit bericht werd geplaatst in 2004-2005: de wereld rond, Centraal Azië en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s