Pasen in Damascus

Ik ben vanochtend naar de paasmis geweest bij de Franciscanen in de christelijke wijk van Damascus. Een katholieke kerk als andere; de mis is in het Arabisch maar als je de rite kent, weet je precies hoever je bent; de Katholieke Kerk is universeel. De kerk is goed vol. Voor moslims moet zo’n mis een vreemde gewaarwording zijn: mannen en vrouwen door elkaar, heiligenbeelden met kaarsjes ervoor, bloemen, wierook, een koor en een drumband. De drumband maakt er veel werk van, vooral de grote trom. Naast de kerk ligt een moskee en het kan de buren niet ontgaan dat de christenen iets te vieren hebben. Dankzij de drumband. Na afloop van de mis is er receptie – Zalig Pasen – met koffie en een chocolade eitje voor ieder. De imam van de moskee komt feliciteren, ondanks de afwijzing van het paasfeest – moslims geloven in Jezus, als een profeet, maar wijzen de kruisiging en de opstanding af – en ook hij krijgt koffie en een eitje.

200412204

De drumband staat klaar voor het defilé; voorop de Syrische vlag.

Na de receptie defileert de drumband door de straten van de wijk. Jongens en meisjes in uniform, wit en donkerblauw en op de mouw een klein Syrisch vlaggetje. Voorop gaat de vlaggendrager met de Syrische vlag want christenen zijn de loyaalste Syriërs die er bestaan. Bij de Bab Toma, de Poort van Thomas, slaat de band een zijstraat in en komt via de andere hoofdstraat weer terug bij de kerk. Niet buiten de christelijke wijk. Er zijn veel kerken in de wijk en ze hebben allemaal een drumband en ze defileren allemaal, tegelijkertijd. De politie heeft het er druk mee. Er gaan kleine praalwagens mee met een paasei of een konijn. In de winkeltjes van de wijk worden paaseieren en kippen van chocolade verkocht. Pasen in Damascus.

Praalwagen

Praalwagen met paasei

Dit bericht werd geplaatst in 2004-2005: de wereld rond, Midden Oosten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s