Dode Zee

Ik ben gesteld geraakt op Syrië en de Syriërs. En toch ben ik op weg gegaan naar Jordanië. Van Damascus naar de grens is ongeveer honderd kilometer, een peulenschil want snelweg. Bij Dar’a ga ik de grens over – de gebruikelijke formaliteiten; nieuw is de bagagecontrole door de Jordaanse politie: ze zijn bang voor wapensmokkel – naar Jarash. De ruïnes van Jarash laat ik links liggen; Baalbek, Palmyra, Aphrodisia en Priene, het is even genoeg geweest. Ik ben op weg naar de Jordaanvallei en de Dode Zee. Na Kufranja ligt het voor me: een indrukwekkende snee in de aardkorst, een gigantische breuk. De vallei is zeker ’n kilometer diep, de breukrand aan de overkant is een verre blauwgrijze muur – de muur van Israël – en in het zuiden ligt een wazig blauwe vlakte, de Dode Zee. De weg kronkelt naar de groene dalbodem en strekt zich daarover naar het zuiden, naar Suwayma aan de Dode Zee. De Jordaan heb ik niet gezien. Je kunt er niet komen: het is militair gebied, de grens met Israël.

Natuurlijk heb ik gezwommen. Dat is een belevenis. Er is eigenlijk geen sprake van zwemmen, je blijft drijven en je benen komen boven het water uit. Alleen op je rug kun je redelijk goed zwemmen. Als je je benen laat zakken, eigenlijk naar beneden duwen, blijf je drijven als een dobber, tot borsthoogte boven het water uit. En zo kun je ook in het water lopen! Volgens de Bijbel liep Jezus over het water van het Meer van Galilea; dat is een mirakel maar lopen door de Dode Zee is geen mirakel, ik kan het ook. Het water voelt zepig aan, het is helder maar als je stilhoudt wordt het troebel. Dan verschijnen wervelingen en sliertjes rondom je, als bij siroop in water. Als je uit het water komt voel je het zout op je lijf, als kleine korreltjes. Het schijnt dat uit 3 liter water een kilo zout gewonnen kan worden. Langs de waterkant zitten mannen en vrouwen in badkleding, maar ook geheel in het zwart gehulde vrouwen. Die gaan met kleren en al het water in. Dat zal een plakboel zijn als het opdroogt! Ik heb er nog een incidentje meegemaakt. Ik had het al opgemerkt: een jongen en een meisje die lieflijk, borst aan borst, ronddobberden. Niks ergs, gewoon twee jonge mensen die de grenzen van de lokale moraal verkennen; ik vond het aandoenlijk. Maar een andere meneer wond zich hevig op. Er kwam een agent bij, toeristenpolitie, en het stel moest uit het water. De jongen kreeg van de opgewonden man een paar rake klappen, maar de jongen was de verstandigste en sloeg niet terug. Later merkte ik dat het een affaire geworden was; tot half tien ’s avonds was de politie in het hotel bezig en de obers waren helemaal van slag.

Het strand van Suwayma aan de Dode Zee in Jordanië.

De Dode Zee, met aan de overkant de muur van Israël.

De weg van Suwayma naar Akaba loopt vlak langs de Dode Zee: een rimpelloos dampend wateroppervlak begrensd door steile berghellingen, diep doorsneden door wadi’s. Na de Dode Zee komt wat industrie, kaliumwinning, en dan de woestijn. Een vlakte ingeklemd tussen bergen als muren, links (Jordanië) en rechts (Israël), en gekarteld als gescheurd lood. De woestijn is niet kaal; er groeien verspreid struiken en schermvormige bomen, denkelijk acacia’s. De kleuren: lichtgeel, bleek oranje, grijsgeel en groen, lichtgroen, donkergroen, grijsgroen en bruin, roodbruin, grijsbruin, grijsblauw. De bergen lossen op in het licht en het blauw van de lucht. Het is heet, kokend heet. Boven brandt de zon, links en rechts het landschap en van onderen het asfalt. En leeg; geen vogels, geen dieren op vier dromedarissen langs de weg na. Geen mensen; de dorpen liggen zo’n 50 kilometer van elkaar. En stil; als je zelf stilhoudt en er geen vrachtauto van de kaliumwinning voorbij komt dan hoor je alleen het ruisen van de wind. Hier in die enorme lege ruimte heeft God alle aandacht voor de mens. Hier reis je alleen, met God.

Dit bericht werd geplaatst in 2001: Midden Oosten, Midden Oosten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s